News

Bodembedekkers voor een bloeiend tapijt in de tuin

Bodembedekkers zijn lage planten die een dicht tapijt van bladeren vormen. Maar het gaat niet alleen om mooi blad, veel soorten zijn ook getooid met prachtige bloemen. Deze sterke en makkelijke planten zijn een kleurige aanwinst voor elke tuin.

De mooiste bodembedekkers

De meeste bodembedekkers hebben een kruipende groeiwijze, ze vermeerderen zichzelf via (ondergrondse) uitlopers en bedekken zo al snel de grond. Het assortiment bodembedekkers is groot, er valt genoeg te kiezen uit de vele soorten met decoratief blad én prachtige bloemen. De schuimbloem (Tiarella cordifolia) is bijvoorbeeld helemaal overdekt met witte bloemen in het voorjaar. Het fraaie lichtgroene blad is zelfs wintergroen en groeit prima in de schaduw. Een andere aanrader is het kruipend zenegroen (Ajuga reptans ‘Catlin’s Giant’), een sterke vaste plant die in mei-juni bloeit met helder blauwe bloemen boven purperkleurig blad. Andere bodembedekkende toppers zijn tijm (Thymus praecox), penningkruid (Lysimachia nummularia), dikkemanskruid (Pachysandra terminalis) koperknoopje (Letinella squalida) en Phyla nodiflora.

Bodembedekkers Brunnera, Ajuga en Acaena Bodembedekkers Brunnera, Ajuga en Acaena Bodembedekkers Brunnera, Ajuga en Acaena

Onkruid onder de duim

Goede bodembedekkers besparen je veel werk omdat ze het onkruid onder de duim houden. De beste bodembedekkers zijn wintergroen, en maken zo’n dicht tapijt dat onkruid geen kans meer krijgt. Vooral als je met grote groepen van één soort werkt is een beplanting met bodembedekkers gemakkelijk te verzorgen en zeer werkbesparend. Voor in de schaduw zijn onder andere de goudaardbei (Waldsteinia ternata), de kleine maagdenpalm (Vinca minor) en het leliegras (Liriope muscari) aanraders. Kies voor op een zonnige plek bijvoorbeeld het stekelnootje (Acaena) of de klokjesbloem (Campanula portenschlagiana).

In de mix

De verschillende bodembedekkers zijn prima met elkaar te combineren. Samen vormen ze een aaneensluitende beplanting die een plantvak, een perk of zelfs een hele border kunnen vullen. Plant voor het voorjaar eens de rijk bloeiende lage vlambloem (Phlox subulata ‘Emerald Cushion Blue’) samen met tulpen. Een vak dat weinig aandacht kan krijgen maar toch lang mooi moet zijn is prachtig te vullen met de kruipende klokjesbloem Campanula poscharskyana ‘E.H. Frost’ en enkele hartlelies (Hosta). Of kies voor Dikkemanskruid (Pachysandra terminalis) met de roze bloeiende ooievaarsbek (Geranium cantabrigiense ‘Cambridge’) en geelbonte Hosta ‘Golden Tiara’. Nog een decoratieve combinatie is te maken met ooievaarsbek Geranium macrorrhizum ‘Spessart’, Astilbe chinensis ‘Pumila’ en een rand van de schoenlappersplant (Bergenia). Let bij je keuze wel op de omstandigheden: droge of natte grond, zon of schaduw. Alle informatie hierover vind je op het plantetiket

Goed om te weten

  • Sterke bodembedekkende vaste planten komen elk jaar op, breiden zich uit en groeien en bloeien vanaf het vroege voorjaar.
  • Bodembedekkers kunnen het hele jaar door geplant worden, mits het niet vriest.
  • Er zijn gemiddeld 9-12 planten nodig voor het beplanten van een vierkante meter, afhankelijk van het soort.
  • Knip het blad van wintergroene bodembedekkers in het voorjaar af, vlak voordat de nieuwe scheuten verschijnen (maart – april). Zodra het iets warmer wordt zal het jonge blad snel groeien en kun je al snel weer genieten van een frisgroen tapijtje.
image

Lees alles over vaste planten

Wat zijn vaste planten nu precies? Wanneer plant je ze en hoe verzorg je ze? Vind hier de antwoorden op deze vragen en meer.

image

ASSORTIMENT VASTE PLANTEN

Heb je inspiratie nodig voor vaste planten in je tuin? Een stadstuin, een moderne tuin of een insectentuin, vaste planten voelen zich overal thuis. Klik hier voor inspiratiebeelden van verschillende soorten tuinen.

ASSORTIMENT

ZOEK JOUW VASTE PLANT