Nieuws

Eetbare planten

Bij een eetbare tuin denk je al snel aan groenten, fruit of kruiden. Maar wist je dat er ook veel vaste planten eetbare planten zijn? Zet ze in je tuin en geniet in de tuin én op je bord. Je zult onder de indruk zijn van de verrassende smaken, geuren en kleuren van deze superfoods. 

Top 10 eetbare planten

Grote kans dat je, zonder dat je het weet, eetbare planten in de tuin hebt staan. Je maakt er de lekkerste dingen mee zoals bloemensiroop, salade met bloemblaadjes of geblancheerde plantenscheuten. We hebben de top 10 eetbare planten voor je op een rij gezet:

  1. Artisjok (Cynara scolymus)
  2. Gewone ossetong (Anchusa officinalis)
  3. Dropplant (Agastache)
  4. Lavendel (Lavendula officinalis)
  5. Kerrieplant (Helichrysum italicum)
  6. Pimpernel (Sanquisorba officinalis)
  7. Longkruid (Pulmonaria angustifolia)
  8. Hoornviooltje (Viola cornuta)
  9. Roomse kamille (Chamaemelum nobile)
  10. Klokjesbloem (Campanula persicifolia)

Lekker snacken

Enkelbloemige daglelies (Hemerocallis) zijn de bij uitstek heerlijke eetbare planten. Alles is eetbaar, zelfs de wortels. De bloemblaadjes zijn ‘ready to eat’ en snack je zo uit de tuin. De bloemen kun je met hartige of zoete gerechten vullen. De naar anijs smakende bladeren van de dropplant (Agastache) en de jonge bladeren van akelei (Aquilegia) zijn lekker in salades. En wist je dat eetbare planten ook smaakmakend zijn in pesto of kruidenboter?

Elk jaar oogsten

Het leuke van eetbare planten is dat ze weinig onderhoud vragen en elk jaar weer terugkomen. Dit komt omdat het vaste planten zijn. Zo kun je jaar in jaar uit oogsten en genieten van je eetbare planten.

Weetjes

  • Wil je een extra feestelijk drankje? Vries kleinere eetbare bloemen, zoals van viool (Viola), Roomse kamille (Chamaemelum) of komkommerkruid (Borago) in een ijsblokje.
  • Veel eetbare bloemen kun je drogen en daarna verwerken in bijvoorbeeld olie of azijn. Of in kristalsuiker waarmee je bijvoorbeeld desserts of een cake een extra touch kunt geven.
  • Laat gefabriceerde smaakversterkers voor wat ze zijn en gebruik de maggiplant (Levisticum officinale) om soep op smaak te brengen.
  • Op internet zijn veel leuke recepten met eetbare planten te vinden. Voor lavendelsiroop is bijvoorbeeld alleen maar gedroogde lavendelbloemetjes, water en suiker nodig. Niet alleen lekker als limonade, maar ook in thee of in yoghurt en op ijs!
  • Let op, gebruik die delen van de plant waarvan je zeker weet dat ze eetbaar zijn.

 

Eetbare planten Eetbare planten Eetbare planten

image

Lees alles over vaste planten

Wat zijn vaste planten nu precies? Wanneer plant je ze en hoe verzorg je ze? Vind hier de antwoorden op deze vragen en meer.

image

ASSORTIMENT VASTE PLANTEN

Heb je inspiratie nodig voor vaste planten in je tuin? Een stadstuin, een moderne tuin of een insectentuin, vaste planten voelen zich overal thuis. Klik hier voor inspiratiebeelden van verschillende soorten tuinen.

ASSORTIMENT

ZOEK JOUW VASTE PLANT

preloader