Vaste planten leveren een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van onze leefomgeving. Ze brengen diversiteit en kleur in openbaar groen, zijn niet veeleisend en hebben lage onderhoudskosten.
Groen doet goed
Vaste planten in openbaar groen hebben een positieve invloed op onze leefomgeving. Ze zorgen voor aantrekkelijke locaties voor zowel bezoekers als bewoners. Bovendien zijn ze goed voor ons welzijn, het klimaat en de biodiversiteit. Ze zijn geschikt voor bijna alle situaties waar een mooie maar ook sterke beplanting gewenst is, zoals parken, bermen, rotondes, verhoogde plantvakken en boomspiegels. Zelfs in de winter zorgen vaste planten voor een fraaie aanblik van de openbare ruimte.
Onderhoudsvriendelijk
Vaste planten zijn kruidachtige meerjarige gewassen waarvan de wortels overwinteren, en in het voorjaar weer uitlopen. Ze worden geplant vanuit een kweekpot en kunnen daarna jarenlang op dezelfde plaats blijven staan. Onder de grond gaan ze zorgeloos de winter tegemoet en komen in het voorjaar als herboren tevoorschijn, zelfs nog groter en krachtiger. Vermeerdering gebeurt via bovengrondse of ondergrondse uitlopers waardoor een border goed dicht kan groeien. Zo krijgt onkruid weinig kans.
Lage onderhoudskosten
Ieder jaar opnieuw is het genieten van de prachtige planten, zonder dat er nieuwe planten nodig zijn of veel onderhoud nodig is. Vaste planten kunnen op allerlei manieren in openbaar groen gebruikt worden, afhankelijk van de locatie. Om efficiënt met vaste planten om te gaan is een juiste plantkeuze en voorbereiding van de plantlocatie belangrijk. De kosten van vaste planten zijn dus in het eerste jaar relatief hoog. Maar op lange termijn valt het financiële plaatje juist mee.
Geschikte soorten
Voor elke locatie zijn vaste planten te vinden die er goed groeien. Geschikte soorten voor openbaar groen zijn onder andere:
- hartlelie (Hosta)
- vetkruid (Sedum ‘Herbstfreude’)
- zonnehoed (Rudbeckia)
- vrouwenmantel (Alchemilla)
- herfstanemoon (Anemone)
- zomeraster (Kalimeris)
- duizendknoop (Persicaria)
- kattenkruid (Nepeta)
Sterke soorten siergrassen zijn:
- lampenpoetsersgras (Pennisetum)
- zegge (Carex)
- prachtriet (Miscanthus)
- pijpenstrootje (Molinia).
Beplantingsplan
Er zijn tal van variaties en combinaties mogelijk. Groenvoorzieners helpen graag bij het kiezen van de juiste soorten en het maken van een beplantingsplan.