Heb je een tuin waar geen plant lijkt te groeien? Goed nieuws: het kan wel! Door het enorme sortiment vaste planten is voor ieder plekje een geschikt soort te vinden. Met de juiste keuze en aandacht bij het planten, maak je van élke plaats in je tuin een groene oase.
Zonnige en droge plaatsen
Veel vaste planten voelen zich thuis op droge, zonnige plaatsen. Ze zijn er in uiteenlopende kleuren en vormen. Salie (Salvia) is een echte zonaanbidder, evenals daglelie (Hemerocallis) en kattekruid (Nepeta). Ook de meeste siergrassen gedijen goed in zon en droogte, waaronder pijpenstrootje (Molinia) en zegge (Carex). En natuurlijk vetplanten, zoals vetkruid (Sedum) en huislook (Sempervivum).
Schaduwplanten
Vaak zijn schaduwplanten van nature bosplanten met een wat bescheidenere bloei. Maar het effect in de tuin is er niet minder om, zeker als je ook speelt met bladkleur, bladvorm en hoogte. Voorbeelden zijn duizendknoop (Persicaria), elfenbloem (Epimedium) en helmbloem (Corydalis). Ook salomonszegel (Polygonatum) is perfect voor schaduw.
Met aandacht planten
Om vaste planten goed te laten settelen, graaf je een plantgat dat ruim twee keer zo groot is als de kluit. Maak de grond onderin en rondom los. Vul het gat weer met zoveel grond, dat de plant ietsje dieper komt dan in de (teelt)pot waar hij in stond. Geef water, bij droogte ook in de weken die volgen. Eenmaal gesetteld komt een vaste plant elk jaar terug.
Mulchlaag
De gouden tip voor het verzorgen van vaste planten is plantenresten rond je planten te leggen, zodat een mulchlaag ontstaat. Een mulchlaag beschermt de bodem tegen kou en warmte en voorkomt uitdroging. Onkruid krijgt geen kans om te groeien en het verbetert de bodemstructuur. Slecht groeiende planten verhuis je het beste, vaak doen ze het elders beter.
Ook interessant:
Kleine buitenruimte? Ga verticaal tuinieren
Schaduwplanten maken je tuin groen én regenbestendig
Groenblijvende planten, eindeloos genieten
Bestaan er bodembedekkers voor in de schaduw?