Pioenrozen zijn een bijzonderheid onder de vaste planten. Ze zijn één van de oudste siergewassen. Uit de kogelronde knoppen ontluiken de meest temperamentvolle bloemen. In de maanden mei en juni stelen ze de show in iedere tuin.
Eeuwenoud
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, zijn pioenrozen geen rozen maar vaste planten. In het Latijn heet de plant Paeonia, naar de geneesheer van de Griekse goden Paion. De bloemen staan op veel schilderijen uit de Gouden Eeuw afgebeeld. Geen wonder met die schitterende looks.
Kleuren pioenrozen
Van pioenrozen bestaan vele honderden rassen, van zeer zeldzame tot veel voorkomende. Het kleurenpalet loopt uiteen van wit, oranje en roze tot dieprood en de bloemen variëren van enkel en halfgevuld tot gevuld. Sommige veranderen zelfs van kleur of zijn tweekleurig. De meeste verspreiden een heerlijk geur. Je kunt ze prima plukken en in een vaas zetten.
Jarenlang plezier
In het voorjaar zijn de ontluikende scheuten fraai om te zien, maar het zijn vooral de bloemen die in mei en juni de blikvangers zijn. Sommige bloeien gelijk in het eerste jaar, andere hebben wat meer tijd nodig. Maar als een pioenroos eenmaal gesetteld is, heb je er jarenlang plezier van. Sterker nog, hoe langer op dezelfde plek, hoe rijker de bloei. Na juni trekken de planten zich terug om zich voor te bereiden op het volgende jaar.
Tips
- Zet deze zonaanbidders op een plaats met minimaal 6 uur per dag zon. Hier staan ze op hun best.
- De plant is gevoelig voor concurrentie; geef hem daarom genoeg ruimte.
- Plant ze niet op een plaats waar eerder pioenrozen hebben gestaan, of vervang eerst (rigoureus) de grond.
- Pioenrozen houden niet van natte voeten. Voeg, als de grond in de tuin erg nat is, eerst grond toe en plant in de verhoging.
- Ondersteun hogere planten met bijvoorbeeld een plantenring; vooral na regen worden de knoppen topzwaar.
Lees ook:
Lavendel laat je tuin leven
Afrikaanse lelie: vier de zomer
Echinacea, de niet altijd rode zonnehoed