Siergrassen winnen aan populariteit. Geen wonder met hun natuurlijke looks. De silhouetten van de stengels en pluimen geven je tuin het hele jaar door iets extra’s. En als klap op de vuurpijl heb je in de winter, als de grassen met een laagje rijp zijn bedekt, je eigen winterwonderland.
Betoverende silhouetten
In de late herfst verkleuren niet-wintergroene siergrassen strogeel. De afgestorven stengels vormen prachtige silhouetten. Ze wuiven sierlijk in de wind en zijn betoverend met een laagje rijp. Pas in maart/april snoei je deze planten op 5 tot 10 centimeter boven de grond terug. In een mum van tijd vormen ze weer nieuw loof. Zo heb je er jaar in jaar uit plezier van. De silhouetten van groenblijvende grassen doen hier niet voor onder. Deze planten hoef je zelfs helemaal niet te snoeien; minder mooi blad pluk je er gewoon uit.
Sterk en gemakkelijk
In de winter zijn de silhouetten van grassen niet alleen een plaatje, ze geven ook beschutting aan insecten en kleine zoogdieren. Vogels snoepen de zaden uit de strootjes en gebruiken de takjes en blaadjes voor hun nestjes. Of je tuin nu in de zon, halfschaduw of schaduw ligt, er is altijd wel een grassoort te vinden die past. De diversiteit in siergrassen is namelijk enorm. Bovendien zijn ze sterk en gemakkelijk in onderhoud.
Legio mogelijkheden
Diamantgras (Calamagrostis), lampenpoetsersgras (Pennisetum), prachtriet (Miscanthus), Japans siergras (Hakonechloa), vingergras (Panicum), zegge (Carex) of sierhaver (Helictotrichon)… Zomaar een greep uit de grassen met een prachtig wintersilhouet. Zet ze in groepjes of solitair en combineer ze met bloeiende vaste planten zoals Helleborus argutifolius. Ook kunnen ze prima in pot. Zo verrijken ze je terras of balkon.
Weetje
Siergrassen vallen onder de grassenfamilie. Dit is een van de grootste plantenfamilies. Graansoorten als tarwe en rijst vallen er ook onder.
Lees ook:
Laat siergrassen ritselen in de romantische tuin
Het haar van moeder aarde