Hosta is ijzersterk en voelt zich op veel plaatsen thuis. De prachtige bladeren en het gemak van de verzorging maken deze vaste plant nu zo populair. De keuze in kleuren en vormen is enorm: van donkergroen, blauw tot gevlekt en gestreept. Van de veelzijdige hosta heb je maanden plezier, jaar in jaar uit!
Kleurvariaties
Oorspronkelijk komen hosta’s uit Noordoost-Azië. In 1784 kwamen de eerste zaden vanuit de Chinese havenstad Macao naar de Jardin des Plantes in Parijs. In eerste instantie was het een echte verzamelaarsplant, tegenwoordig zijn deze vaste planten bij een breed publiek geliefd. Niet wonderbaarlijk met dat prachtige blad in allerlei groottes, vormen en kleurvariaties van blauwgrijs tot witgroen gestreept. In de zomer verschijnen ook nog eens sierlijke aren met witte, blauwe of lila bloemen.
Waar plant je hosta’s
Hosta’s houden van een vochtige bodem en organische mest. De meeste hostasoorten verlangen een plaatsje in de halfschaduw. Richtlijn hierbij is dat blauwbladige het best in de schaduw floreren en die met gele bladeren meer zon kunnen hebben. En hoe bonter de bladeren, hoe minder zon ze verdragen. Hosta’s met dikkere bladeren kunnen weer meer zon verdragen. Ze zijn prachtig in sierpotten, in een gemengde border, op oevers en als solitaire plant. De laagste soort groeit tot zo’n 10 centimeter, de hoogste wordt meer dan een meter.
Slakken onder controle
Niet alleen zijn wij weg van de hosta, ook slakken zijn er dol op. Gelukkig zijn er genoeg milieuvriendelijke manieren en middelen om ze onder controle te houden. Met regelmatig een rondje slakken vangen tijdens de schemering kom je al een heel eind. Ook een brede cirkel gebroken schelpen of koffieprut om je plant (of pot) helpt als barrière.
Leuk idee
Maak een hostahoekje van planten met verschillende bladkleuren. Zet de hogere achter de laagblijvende.
Hosta weetjes
- De hosta wordt ook wel hartlelie genoemd.
- Gestreepte hosta’s worden streakers genoemd; geen blad daarvan is hetzelfde!
- De plant is vernoemd naar de geneesheer van keizer Frans I van Oostenrijk: N.Th. Host (1761-1834).
- De hosta valt onder de aspergefamilie; de jonge scheuten van sommige soorten zijn eetbaar.
- De bloemen van sommige soorten ruiken heel lekker!
- De hosta is niet wintergroen. In het najaar sterft de vaste plant af en zal in het voorjaar weer uitlopen.
- De hosta is goed winterhard. Sommige soorten verdragen met gemak een temperatuur tot -40 graden Celsius, ook in een pot!