Vaste planten voor een mooie herfst- en wintertuin

Met kleurrijke bloemen, bijzonder blad en prachtige wintersilhouetten zijn vaste planten in alle seizoenen een aanwinst voor je tuin. Met een beetje slimme keuze is het hele jaar door iets te zien, zelfs bloemen in de herfst en winter!

Herfstfeest en winterpracht

In het voorjaar zijn het naast het ontluikende, frisse groen, vooral de bloemen van vroege bloeiers die in het oog springen. Daarna is het de beurt aan talloze planten waarvan de bloei in de zomer start. Denk vooral niet dat het genieten van de tuin na de zomer voorbij is. Met een beetje goed uitzoeken van de juiste planten is je tuin ook in de herfst én winter de moeite waard!

Herfstige kleuren

Het blad van sommige vaste planten heeft een prachtige herfstkleur, zoals dat van blauwe ster (Amsonia) en pijpenstrootje (Molinia). Naast de zomerbloeiers die nog tot in de herfst doorbloeien, kun je dan genieten van typische herfstbloeiers als de bekendere herfstaster (Aster) en herfstanemoon (Anemone) of aren van de minder bekende zilverkaars (Cimicifuga/Actaea).

Betoverend wintersilhouet

In de winter zijn het vooral (half)groenblijvende vaste planten in allerlei nuances groen, maar ook kleuren als purper en grijs, die aantrekkelijk zijn. Voorbeelden zijn scheefkelk (Iberis), purperklokje (Heuchera) en schoenlappersplant (Bergenia). Onder meer kerstroos (Helleborus) en winterviooltje (Viola) bloeien in de winter. Of kies voor planten die wel bovengronds afsterven, maar een opvallend mooi wintersilhouet hebben. Vooral met een laagje rijp erop zijn ze betoverend!

Toppers met mooi wintersilhouet

De onderstaande vaste planten bloeien tot in de herfst door. Bovendien is hun herfst- en wintersilhouet een lust voor het oog. Plant ze door elkaar heen voor een mooi weefeffect in de tuin met verschillende vormen en kleuren. Zo blijft je tuin het hele jaar door aantrekkelijk.

Voorbeelden van vaste planten toppers met een mooi wintersilhouet:

 • Zonnehoed (Echinacea en Rudbeckia) – blijft decoratief met zeer dondergekleurde stengels en zaaddozen van de margrietachtige bloemen.
 • IJzerhard (Verbena bonariensis) – de bloemen en luchtige takken sterven bovengronds af, maar blijven overeind staan in de winter.
 • Brandkruid (Phlomis) – deze trapsgewijs bloeiende plant met gele of roze bloemen is dankzij de donkerbruine zaaddozen na de bloei misschien wel nóg mooier. De grote viltige bladeren aan de basis van de plant blijven in de winter groen.
 • Virginische ereprijs (Veronicastrum) – de donkerbruine zaadhoofden op de hoge en stevige stelen blijven de hele winter aantrekkelijk.
 • Koninginnekruid (Eupatorium) – deze vaste plant heeft mooiere donkere stengels en crèmekleurige zaadpluizen.
 • Duizendblad (Achillea) – opvallende schermvormige bloemen waarom de sneeuw goed blijft liggen.
 • Kogeldistel (Eryngium) – de uitgebloeide bloemen blijven nog tot diep in de winter mooi.
 • IJzerkruid (Vernonia) – de uitgebloeide bruin pluizige bloemen maken deze vaste plant na de bloei nog lang aantrekkelijk.
 • Hemelsleutel (Sedum) – de bloemschermen verkleuren door het jaar heen van lichtgroen naar rood, donkerrood en uiteindelijk naar bruin.
 • Dropplant (Agastache) – uitgebloeid zijn de bloemaren de hele winter het bekijken waard.
 • Siergrassen – de meeste siergrassen verstillen in de herfst en behouden een prachtig uiterlijk. De kleuren variëren van strogeel tot bruin. Denk bijvoorbeeld aan prachtriet (Miscanthus), diamantgras (Calamagrostis), lampenpoetsergras (Pennisetum) of pampasgras (Cortaderia selloana).

Wachten met snoeien

Zodra de vaste planten in het voorjaar uitlopen, kun je ze terugsnoeien. Door later te snoeien eten vogels in de winter de zaden van deze planten. Ze zijn er dol op!

Tips

Je kunt vaste planten het hele jaar door in de tuin planten, zolang het niet vriest. Met name het najaar, maar ook het voorjaar zijn de meest geschikte momenten. Vooral laagblijvende vaste planten kunnen ook goed in pot geplant worden. Zo zorg je in de herfst en winter ook voor een leuk terras of balkon. De planten komen na de rustperiode in de winter weer mooier en grootser terug met de mooiste bloemen!

Pennisetum alopecuroides 'Hameln'

Lampenpoetsergras, het hele jaar een verrijking voor de tuin

In de zomer en herfst springen de prachtige bloempluimen van lampenpoetsergras in het oog, vooral als de zon erdoorheen schijnt. Ook de rest van het ...
Lees meer
Heliopsis, Sanguisorba, Achillea, Phlox

Ontstressen in de tuin met vaste planten

Planten zijn een goed middel om tot rust te komen. Volgens Belgisch onderzoek verlaagt ons stresshormoon cortisol als we tuinieren en als we ons in ...
Lees meer
IV014571-MR-Sedum spectabile Brillant-Sedum-spectabile-Brillant

Top 10 vaste planten voor een droge bodem

De laatste jaren speelt droogte een prominente rol in de stedelijke omgeving. Gelukkig zijn er veel droogtebestendige vaste planten in het sortiment. Deze planten wortelen ...
Lees meer
Vaste planten

Vaste planten: een musthave voor je tuin!

Met vaste planten wordt elke tuin een levende tuin. Een tuin waar altijd iets te zien is, iets beweegt en bijna altijd iets bloeit. Zelfs ...
Lees meer
IV224646-MR--Mixed-Gardening (1)

Verbeter de biodiversiteit: tegel eruit, vaste plant erin

Kijk eens of je tegels in je tuin kunt vervangen door vaste planten. Zo help je mee om de biodiversiteit te vergroten. Dankzij die extra ...
Lees meer
IV224557-MR--Angelica-sylvestris-Green-Gardening

Een natuurlijke en biodiverse tuin met schermbloemige vaste planten

Transparant Elk bloemscherm bestaat uit kleinere schermpjes met vele bloemetjes vol stuifmeel en nectar. Dankzij hun luchtige groeiwijze zijn schermbloemige vaste planten transparant. Ze zijn ...
Lees meer

AssortimentZOEK JOUW VASTE PLANT

Scroll naar boven