Vijverplanten voor een droomvijver

Heb je een vijver? Of is het een van je tuindromen? Niet alleen voor mensen is een vijver aantrekkelijk, ook insecten als waterjuffers en libellen komen op vijverplanten af. Lees alles over de soorten planten die je in jouw droomvijver kunt gebruiken.

Vijverplanten voor een droomvijver Vijverplanten voor een droomvijver Vijverplanten voor een droomvijver

Bekendste vijverplanten

Bij het woord vijverplanten komen waterlelies bij de meeste mensen als eerste bovendrijven. De prachtige lotusbloem, vol symboliek, sluit in de avond om de volgende ochtend weer open te gaan. Deze zon aanbiddende waterplanten zijn er in veel kleuren en maten. Je hebt er geen grote vijver voor nodig. Er zijn waterlelies die het al goed doen in minivijvers van 30 centimeter diepte.

Nuttig

De keuze aan planten voor een vijver is enorm. Er zijn oever- en moerasplanten, drijvende planten en zuurstofplanten. Ze zijn allemaal belangrijk voor het biologisch evenwicht in de vijver. De vijverplanten halen namelijk voedingsstoffen uit het water en zorgen voor schaduw, waardoor algen minder kans krijgen. En dieren schuilen onder de planten of leggen hun eitjes erop.

Oevers en moerassen

Oever- en moerasplanten zijn planten die in natte grond of ondiep water groeien. Kikkers en salamanders verschuilen zich graag hiertussen. Een bekende is de goudgeel bloeiende dotterbloem (Caltha). De lidsteng (Hippurus) laat veervormige stengels boven het water uitsteken. Net als goudknots (Orontium) met haar witte aren met gele punten als kaarsjes.

Drijvers

Drijvende vijverplanten drijven, zoals de naam al doet vermoeden, op het water. Het fijne is dat ze zich makkelijk vermeerderen. Soorten als krabbenscheer (Stratiotes) en watersla (Pistia) vallen onder de groep drijvers. Doordat ze voor veel schaduw in de vijver zorgen, zijn ze perfect om het water niet te warm te laten worden in de zomer.

Zuurstof

Zuurstofplanten zijn vijverplanten die het hele jaar door volledig onder water leven. Ze springen niet direct in het oog, maar brengen wel veel zuurstof in het vijverwater. Waterpest (Elodea) is een bekende zuurstofplant. Twee andere zuurstof producenten zijn vederkruid (Myriophyllum) en fonteinkruid (Potamogeton).

Vijverplanten tips

  • Om goed te groeien, hebben vijverplanten voldoende warmte en licht nodig. Zorg dus voor een plaatsje in de zon of halfschaduw.
  • Hoe meer verschillende niveaus je vijver heeft, hoe groter de keuze aan vijverplanten. Iedere plant heeft namelijk z’n eigen voorkeur voor waterdiepte.
IV223534

Help wilde bijen met vaste planten rondom insectenhotel

Veel wilde bijensoorten worden bedreigd in hun voortbestaan. Door nestgelegenheid en bloemen aan te bieden, help je ze een handje. Doe dit eenvoudig met een …

Lees meer
IV224079

Onderhoudsvriendelijke tuin met vaste planten

Heb je weinig tijd om te tuinieren maar wil je wél een groene tuin? Dat kan met vaste planten! Kies de juiste planten en plant …

Lees meer
IV221896

Moestuinieren voor beginners: start met kruiden

Wil je graag een moestuin beginnen, maar aarzel je nog? Begin dan – heel laagdrempelig – met een paar kruidenplanten in je tuin of op …

Lees meer
PP assortment 2022

Terug van weggeweest: de hosta

Hosta is ijzersterk en voelt zich op veel plaatsen thuis. De prachtige bladeren en het gemak van de verzorging maken deze vaste plant nu zo …

Lees meer
IV219968

Tijd om je tuin te vergroenen

Het is altijd een goed idee om je tuin te vergroenen. Planten maken je tuin levendig, klimaatbestendig én rustgevend. Zo wordt je tuin een heerlijke …

Lees meer
IV224037

Campanula: zoveel bloemen!

Campanula is een makkelijke plant die weelderig bloeit met vrolijke klokjesbloemen. Deze wil je gewoon in je tuin hebben! Nog een pluspunt: Campanula is een …

Lees meer

AssortimentZOEK JOUW VASTE PLANT

Scroll naar top