Van stadsparken tot rotondes, van borders tot plantenbakken. De openbare ruimte wordt steeds groener. Met een mix van vaste planten is er alle seizoenen iets te beleven. Dat maakt de buitenruimte aantrekkelijk voor mensen die er langskomen of verblijven, maar ook voor vlinders en bijen. Nog meer leven!
Vergroenen
Met vaste planten kun je de openbare buitenruimte letterlijk vergroenen. Er zijn volop sterke vaste planten die voor een jaarrond groene aanblik zorgen, bijvoorbeeld ooievaarsbek (Geranium macrorrhizum), dikkemanskruid (Pachysandra), schoenlappersplant (Bergenia) en franjekelk (Tellima). Ook wintergroene siergrassen zijn prachtig in de beplanting van rotondes en andere plantvakken, denk aan zegge (Carex) en blauwgras (Sesleria).
Veel kleur & variatie
Voor extra kleur kun je bloeiende vaste planten toevoegen aan de beplanting. Denk aan kattenkruid (Nepeta), herfstaster (Aster), salie (Salvia), zonnehoed (Echinacea), muurbloem (Erysimum) en zonnekruid (Helenium). Met veel variatie in de bloemen én bloeitijden maak je de buitenruimte ook aantrekkelijk voor vlinders, bijen en andere insecten. Goed voor de biodiversiteit!
Tip! Ook bladplanten met aantrekkelijke bladkleuren, zoals purperklokje (Heuchera), zijn geschikt als toevoeging aan het kleurenpalet.
Welkom wintersilhouet
Veel vaste planten hebben nog iets extra’s in petto: het wintersilhouet, dat gelukkig steeds meer op waarde wordt geschat. Brandkruid (Phlomis) is een goed voorbeeld van een plant met een aantrekkelijk wintersilhouet dankzij de opmerkelijke etage-vorm van de (uitgebloeide) bloemen. Ook siergrassen, zoals lampenpoetsersgras (Pennisetum) en prachtriet (Miscanthus) zijn ’s winters nog steeds de moeite waard. Prachtig zoals deze meebewegen op de wind.
Tips & ideeën
- Kijk verder dan de traditionele plantvakken. Zijn er bijvoorbeeld vergeten overhoekjes of versteende pleintjes waar niemand blij van wordt? Maak ze groen!
- Motiveer ook bewoners om mee te vergroenen, denk aan geveltuinen en boomspiegels. Samen maak je de leefomgeving aantrekkelijker, gezonder en klimaatbestendig.