Met de grote variatie in kleuren is Achillea dé perfecte borderplant. Niet voor niets gaat deze klassieker al vele jaren mee. Voor iedereen zit er wel een geschikte tussen. Ook bijen en vlinders zijn dol op deze tuinplant.
Nectarplant
Met tientallen kleine bloemetjes in een scherm valt Achillea onder de composietenfamilie of samengesteldbloemigen. Geniet van juni tot september van allerlei kleurschakeringen in geel, roze, paars, oranje, rood en wit. Elk bloemetje produceert nectar, geen wonder dat bijen en vlinders zo dol zijn op deze plant. Regelmatig komen er nieuwe rassen bij.
Achillea en Achillus
Volgens een oud volksverhaal is de plant vernoemd naar de Griekse held Achilles, die op aanwijzing van de centaur Chiron zijn wond met deze plant genas. De Nederlandse naam is duizendblad. Van veel soorten is het smalle geveerde blad aromatisch. De laagste blijven ongeveer 10 centimeter en de hoogste bloemschermen worden wel 1 meter 20.
Niet moeilijk
Achillea is een makkelijke plant die van de volle zon houdt. Zorg voor goed waterdoorlatende grond. Vooral ‘s winters houdt de plant niet van natte voeten. Behalve zware klei zijn alle grondsoorten geschikt. Achillea kan goed tegen droogte; geef alleen water als deze langdurig aanhoudt. Verwijder oude bloemen voor een tweede bloei.
Tips Achillea
- Achillea is een goede snijbloem, die je prima kunt drogen. Droogbloemen zijn weer helemaal hip en zo geniet je er nog veel langer van.
- De plant combineert fraai met grassen en andere bloemvormen zoals zonnehoed (Echinacea), lampenpoetser (Liatris) en dropplant (Agastache). Speel met kleuren: gebruik gelijksoortige tinten of juist contrasten.
- Deel (scheur) de plant om de paar jaar in het voorjaar en plant de delen opnieuw uit. Zo blijft de plant mooi en heb je er jarenlang plezier van in je border.
Ook interessant:
Nectarplanten
Spectaculaire vaste planten voor in een zonnige tuin
Wat zijn vaste planten?