Eetbare planten

Bij een eetbare tuin denk je al snel aan groenten, fruit of kruiden. Maar wist je dat er ook veel vaste planten eetbare planten zijn? Zet ze in je tuin en geniet in de tuin én op je bord. Je zult onder de indruk zijn van de verrassende smaken, geuren en kleuren van deze superfoods. 

Top 10 eetbare planten

Grote kans dat je, zonder dat je het weet, eetbare planten in de tuin hebt staan. Je maakt er de lekkerste dingen mee zoals bloemensiroop, salade met bloemblaadjes of geblancheerde plantenscheuten. We hebben de top 10 eetbare planten voor je op een rij gezet:

  1. Artisjok (Cynara scolymus)
  2. Gewone ossetong (Anchusa officinalis)
  3. Dropplant (Agastache)
  4. Lavendel (Lavandula officinalis)
  5. Kerrieplant (Helichrysum italicum)
  6. Pimpernel (Sanquisorba officinalis)
  7. Longkruid (Pulmonaria angustifolia)
  8. Hoornviooltje (Viola cornuta)
  9. Roomse kamille (Chamaemelum nobile)
  10. Klokjesbloem (Campanula persicifolia)

Lekker snacken

Enkelbloemige daglelies (Hemerocallis) zijn de bij uitstek heerlijke eetbare planten. Alles is eetbaar, zelfs de wortels. De bloemblaadjes zijn ‘ready to eat’ en snack je zo uit de tuin. De bloemen kun je met hartige of zoete gerechten vullen. De naar anijs smakende bladeren van de dropplant (Agastache) en de jonge bladeren van akelei (Aquilegia) zijn lekker in salades. En wist je dat eetbare planten ook smaakmakend zijn in pesto of kruidenboter?

Elk jaar oogsten

Het leuke van eetbare planten is dat ze weinig onderhoud vragen en elk jaar weer terugkomen. Dit komt omdat het vaste planten zijn. Zo kun je jaar in jaar uit oogsten en genieten van je eetbare planten.

Weetjes

  • Wil je een extra feestelijk drankje? Vries kleinere eetbare bloemen, zoals van viool (Viola), Roomse kamille (Chamaemelum) of komkommerkruid (Borago) in een ijsblokje.
  • Veel eetbare bloemen kun je drogen en daarna verwerken in bijvoorbeeld olie of azijn. Of in kristalsuiker waarmee je bijvoorbeeld desserts of een cake een extra touch kunt geven.
  • Laat gefabriceerde smaakversterkers voor wat ze zijn en gebruik de maggiplant (Levisticum officinale) om soep op smaak te brengen.
  • Op internet zijn veel leuke recepten te vinden met planten die je kunt eten. Voor lavendelsiroop is bijvoorbeeld alleen maar gedroogde lavendelbloemetjes, water en suiker nodig. Niet alleen lekker als limonade, maar ook in thee of in yoghurt en op ijs!
  • Let op, gebruik die delen van de plant waarvan je zeker weet dat ze eetbaar zijn.

 

Eetbare planten Eetbare planten Eetbare planten

Nieuwe tuintrend: weefplanten

Nieuwe tuintrend: weefplanten

Weefplanten mengen zich moeiteloos met andere planten. Ze zorgen voor luchtigheid, kleur én een natuurlijke look. Bloemenboeket Wel eens gehoord van weefplanten? Dit zijn planten …

Lees meer
Margrieten: zomerse parels

Margrieten: zomerse parels

Margrieten ogen als zonnetjes dankzij hun stralend witte en lichtgele bloemen met een frisgeel hartje. En ze bloeien ook nog eens uitbundig. Hoe zomers wil …

Lees meer
Aanlokkelijke lupine

Aanlokkelijke lupine

Lupine is een eindeloos bloeiende zomerbloeier en daarmee een aanwinst voor de tuin. Ze straalt een vleugje nostalgie uit, zo lang kennen we haar al. …

Lees meer
Maak van je tuin een bijenweide met vaste planten

Maak van je tuin een bijenweide met vaste planten

Of je nu een tuin hebt of een balkon, met bloeiende vaste planten maak je overal een mooie bijenweide. Daarmee geniet je van zoemend gezelschap …

Lees meer
Voorjaarsonderhoud vaste plantenborder

Voorjaarsonderhoud vaste plantenborder

Tuinkriebels, heb jij ze ook al? De temperatuur stijgt en vaste planten beginnen te groeien. Steek de handen uit de mouwen en ga aan de …

Lees meer
Achillea: onmisbaar voor iedere border

Achillea: onmisbaar voor iedere border

Met de grote variatie in kleuren is Achillea dé perfecte borderplant. Niet voor niets gaat deze klassieker al vele jaren mee. Voor iedereen zit er …

Lees meer

AssortimentZOEK JOUW VASTE PLANT

Scroll naar top