Eetbare planten

Bij een eetbare tuin denk je al snel aan groenten, fruit of kruiden. Maar wist je dat er ook veel vaste planten eetbare planten zijn? Zet ze in je tuin en geniet in de tuin én op je bord. Je zult onder de indruk zijn van de verrassende smaken, geuren en kleuren van deze superfoods. 

Top 10 eetbare planten

Grote kans dat je, zonder dat je het weet, eetbare planten in de tuin hebt staan. Je maakt er de lekkerste dingen mee zoals bloemensiroop, salade met bloemblaadjes of geblancheerde plantenscheuten. We hebben de top 10 eetbare planten voor je op een rij gezet:

  1. Artisjok (Cynara scolymus)
  2. Gewone ossetong (Anchusa officinalis)
  3. Dropplant (Agastache)
  4. Lavendel (Lavandula officinalis)
  5. Kerrieplant (Helichrysum italicum)
  6. Pimpernel (Sanquisorba officinalis)
  7. Longkruid (Pulmonaria angustifolia)
  8. Hoornviooltje (Viola cornuta)
  9. Roomse kamille (Chamaemelum nobile)
  10. Klokjesbloem (Campanula persicifolia)

Lekker snacken

Enkelbloemige daglelies (Hemerocallis) zijn de bij uitstek heerlijke eetbare planten. Alles is eetbaar, zelfs de wortels. De bloemblaadjes zijn ‘ready to eat’ en snack je zo uit de tuin. De bloemen kun je met hartige of zoete gerechten vullen. De naar anijs smakende bladeren van de dropplant (Agastache) en de jonge bladeren van akelei (Aquilegia) zijn lekker in salades. En wist je dat eetbare planten ook smaakmakend zijn in pesto of kruidenboter?

Elk jaar oogsten

Het leuke van eetbare planten is dat ze weinig onderhoud vragen en elk jaar weer terugkomen. Dit komt omdat het vaste planten zijn. Zo kun je jaar in jaar uit oogsten en genieten van je eetbare planten.

Weetjes

  • Wil je een extra feestelijk drankje? Vries kleinere eetbare bloemen, zoals van viool (Viola), Roomse kamille (Chamaemelum) of komkommerkruid (Borago) in een ijsblokje.
  • Veel eetbare bloemen kun je drogen en daarna verwerken in bijvoorbeeld olie of azijn. Of in kristalsuiker waarmee je bijvoorbeeld desserts of een cake een extra touch kunt geven.
  • Laat gefabriceerde smaakversterkers voor wat ze zijn en gebruik de maggiplant (Levisticum officinale) om soep op smaak te brengen.
  • Op internet zijn veel leuke recepten te vinden met planten die je kunt eten. Voor lavendelsiroop is bijvoorbeeld alleen maar gedroogde lavendelbloemetjes, water en suiker nodig. Niet alleen lekker als limonade, maar ook in thee of in yoghurt en op ijs!
  • Let op, gebruik die delen van de plant waarvan je zeker weet dat ze eetbaar zijn.

 

Eetbare planten Eetbare planten Eetbare planten

Balkonplanten zijn echte blijmakers

Balkonplanten zijn echte blijmakers

Met balkonplanten maak je je balkon (nog) mooier. En je wordt er nog blij van ook, want dat is de verborgen kracht van planten. Met …

Lees meer
Sierplanten: mooi en meer

Sierplanten: mooi en meer

Ben je dol op sierplanten? Dan zijn vaste planten echt iets voor jou. Met een mix van vaste planten is er elk seizoen iets moois …

Lees meer
Perennials 2017

Pampasgras brengt elke tuin tot leven

Ben je dol op natuurlijke tuinen? Of heb je liever een strakke moderne tuin? Pampasgras is altijd een goed idee. Dit stoere siergras zorgt jaarrond …

Lees meer
Edible Garden

Makkelijke moestuin met vaste planten

Iedereen kan moestuinieren. Met vaste planten maak je – in een handomdraai – een mooie en makkelijke moestuin. Superleuk om te doen, en je kunt …

Lees meer
Paeonia

Pioenrozen: flamboyante vaste planten

Pioenrozen zijn een bijzonderheid onder de vaste planten. Ze zijn één van de oudste siergewassen. Uit de kogelronde knoppen ontluiken de meest temperamentvolle bloemen. In …

Lees meer
IV016158

Bloeiende tuinplanten? Vaste planten geven jarenlang plezier

Ben je op zoek naar bloeiende tuinplanten voor in de border? Kies dan voor vaste planten. Dan heb je bloemen vanaf het vroege voorjaar tot …

Lees meer

AssortimentZoek jouw vaste plant

Scroll naar top