Eetbare planten

Bij een eetbare tuin denk je al snel aan groenten, fruit of kruiden. Maar wist je dat er ook veel vaste planten eetbare planten zijn? Zet ze in je tuin en geniet in de tuin én op je bord. Je zult onder de indruk zijn van de verrassende smaken, geuren en kleuren van deze superfoods. 

Top 10 eetbare planten

Grote kans dat je, zonder dat je het weet, eetbare planten in de tuin hebt staan. Je maakt er de lekkerste dingen mee zoals bloemensiroop, salade met bloemblaadjes of geblancheerde plantenscheuten. We hebben de top 10 eetbare planten voor je op een rij gezet:

  1. Artisjok (Cynara scolymus)
  2. Gewone ossetong (Anchusa officinalis)
  3. Dropplant (Agastache)
  4. Lavendel (Lavandula officinalis)
  5. Kerrieplant (Helichrysum italicum)
  6. Pimpernel (Sanquisorba officinalis)
  7. Longkruid (Pulmonaria angustifolia)
  8. Hoornviooltje (Viola cornuta)
  9. Roomse kamille (Chamaemelum nobile)
  10. Klokjesbloem (Campanula persicifolia)

Lekker snacken

Enkelbloemige daglelies (Hemerocallis) zijn de bij uitstek heerlijke eetbare planten. Alles is eetbaar, zelfs de wortels. De bloemblaadjes zijn ‘ready to eat’ en snack je zo uit de tuin. De bloemen kun je met hartige of zoete gerechten vullen. De naar anijs smakende bladeren van de dropplant (Agastache) en de jonge bladeren van akelei (Aquilegia) zijn lekker in salades. En wist je dat eetbare planten ook smaakmakend zijn in pesto of kruidenboter?

Elk jaar oogsten

Het leuke van eetbare planten is dat ze weinig onderhoud vragen en elk jaar weer terugkomen. Dit komt omdat het vaste planten zijn. Zo kun je jaar in jaar uit oogsten en genieten van je eetbare planten.

Weetjes

  • Wil je een extra feestelijk drankje? Vries kleinere eetbare bloemen, zoals van viool (Viola), Roomse kamille (Chamaemelum) of komkommerkruid (Borago) in een ijsblokje.
  • Veel eetbare bloemen kun je drogen en daarna verwerken in bijvoorbeeld olie of azijn. Of in kristalsuiker waarmee je bijvoorbeeld desserts of een cake een extra touch kunt geven.
  • Laat gefabriceerde smaakversterkers voor wat ze zijn en gebruik de maggiplant (Levisticum officinale) om soep op smaak te brengen.
  • Op internet zijn veel leuke recepten te vinden met planten die je kunt eten. Voor lavendelsiroop is bijvoorbeeld alleen maar gedroogde lavendelbloemetjes, water en suiker nodig. Niet alleen lekker als limonade, maar ook in thee of in yoghurt en op ijs!
  • Let op, gebruik die delen van de plant waarvan je zeker weet dat ze eetbaar zijn.

Eetbare planten Eetbare planten Eetbare planten

IV001218_edit

Vaste planten voor een mooie herfst- en wintertuin

Met kleurrijke bloemen, bijzonder blad en prachtige wintersilhouetten zijn vaste planten in alle seizoenen een aanwinst voor je tuin. Met een beetje slimme keuze is …

Lees meer
IV015850_edit

Vaste planten die goed tegen droogte kunnen

Een zomer die steeds vaker en een langere tijd droog is, we kennen het helaas allemaal. Om de tuin in conditie te houden ontkom je …

Lees meer
IV223954 aangepast

Geveltuin: groen, gezellig én klimaatbestendig

Kan jouw straat wel een dosis groen gebruiken? Maak dan een geveltuin met vaste planten: van groene bladplanten tot uitbundig bloeiende stokrozen, geraniums en lavendel. …

Lees meer
IV223534

Help wilde bijen met vaste planten rondom insectenhotel

Veel wilde bijensoorten worden bedreigd in hun voortbestaan. Door nestgelegenheid en bloemen aan te bieden, help je ze een handje. Doe dit eenvoudig met een …

Lees meer
IV224079

Onderhoudsvriendelijke tuin met vaste planten

Heb je weinig tijd om te tuinieren maar wil je wél een groene tuin? Dat kan met vaste planten! Kies de juiste planten en plant …

Lees meer
IV221896

Moestuinieren voor beginners: start met kruiden

Wil je graag een moestuin beginnen, maar aarzel je nog? Begin dan – heel laagdrempelig – met een paar kruidenplanten in je tuin of op …

Lees meer

AssortimentZOEK JOUW VASTE PLANT

Scroll naar boven