Vingerhoedskruid is een prachtige bloeiende plant voor elke tuin die een vleugje wildernis kan gebruiken. Deze beauty zaait zich makkelijk uit. Het is een verrassing waar de spontane zaailingen opduiken. Dat is nog eens spannend tuinieren.
Verrassend
De botanische naam van vingerhoedskruid is Digitalis. Dit komt van ‘digitis’ wat ‘vinger’ betekent. De Nederlandse naam is afgeleid van dit woord én de vorm van de bloem; vingerhoedjes. Veel soorten zijn tweejarig, maar je hebt er altijd langer plezier van doordat ze makkelijk uitzaaien. Het eerste jaar vormt zich een bladrozet. Het tweede jaar schiet de plant de hoogte in en verschijnt de opvallende bloemaar. Waar je liever geen vingerhoedskruid hebt, haal je de zaailingen makkelijk weg.
Natuurlijke tuinen
Je ziet vingerhoedskruid veel in weelderige, natuurlijke tuinen, bijvoorbeeld in combinatie met ooievaarsbek (Geranium), akelei (Aquilegia) en siergrassen. Sprookjesachtig mooi! Toch komt deze vaste plant juist ook goed tot zijn recht in strakke, moderne tuinen. Het voegt een vleugje wildernis toe, waardoor je tuin interessanter is om naar te kijken.
Vingerhoedskruid & biodiversiteit
Wil je bijdragen aan biodiversiteit? De bloemaren van vingerhoedskruid werken als magneten op hommels en bijen. De rode vlekjes, met daar omheen een witte rand in de buisvormige bloemen, worden ‘het honingmerk’ genoemd. Ze functioneren als richtingaanwijzer: “hallo bestuivers, hier is nectar te vinden!” Het zijn vooral hommels die de bloemen in vliegen en er bedekt met stuifmeel weer uitkomen. De slimmeriken bijten een gaatje in de bloemkroon om bij de nectar te komen zonder vies te worden.
Wist je dat…
- vingerhoedskruid naast roze ook in lichtpaars, wit, zachtgeel, roestbruin en framboos roze verkrijgbaar is?
- ze van nature in het bos groeien? Ze kunnen dus goed tegen schaduw.
- deze wilde schoonheid giftige stoffen bevat? Was je handen daarom goed na het planten.
Lees ook:
Lavendel laat je tuin leven
Pioenrozen: flamboyante vaste planten
Afrikaanse lelie: vier de zomer