In steeds meer gemeenten krijgen vaste planten een prominente plaats in de openbare ruimte. Zo’n beplanting heeft een positief effect op de hele omgeving en verhoogt de kwaliteit van het leefgebied. Met hun kleur en variatie dragen vaste planten bij aan de biodiversiteit en nodigen ze bewoners uit voor een ommetje.
Universeel
Vaste planten zorgen jarenlang voor een kleurrijk, aantrekkelijk straatbeeld. Met een goed ontwerp als basis, zijn ze universeel toepasbaar op plaatsen als boomspiegels, verhoogde plantvakken, (midden)bermen en parken. Ook op rotondes zie je ze steeds vaker. Met de juiste soortkeuze floreren ze zelfs onder droge omstandigheden, bijvoorbeeld Hemerocallis (daglelie). Of in volle schaduw, zoals Persicaria (duizendknoop). Een mooie en verzorgde beplanting nodigt mensen uit om langs te wandelen of fietsen.
Hele jaar
Veel gemeenten passen, in het kader van de biodiversiteit, hun maaibeleid aan. Dit zorgt ervoor dat bermen en gazons in het voorjaar en begin van de zomer bloeien. Vaste planten vormen een mooi contrast. Door toepassing van combinaties van vaste planten, is de beplanting bovendien het hele jaar door aantrekkelijk. Zelfs in de winterperiode zijn het (half) groenblijvende planten als Luzula (veldbies) die voor sierwaarde zorgen. Net als het mooie wintersilhouet van siergrassen of de zaadkransen van Phlomis (brandkruid).
Toegevoegde waarde
Een gevarieerde beplanting met vaste planten nodigt niet alleen mensen uit. Dankzij vergroting van de biodiversiteit, trekt het ook dieren en insecten aan. Vooral in de nazomer, als veel heesters zijn uitgebloeid, zijn het de bloemen van vaste planten die een toegevoegde waarde hebben voor bijen en vlinders. Een voorbeeld van een geschikte drachtplant voor het openbaar groen is Kalimeris (zomeraster); zowel vlinders als (wilde) bijen komen erop af.
Ook interessant:
Groen maakt gelukkig
Vaste planten verdienen plaats in ruimtelijke plannen
De kracht van vaste planten